Historie


Sinds 1982 Tractorpulling in Lochem

Op 5 juni 1982 werd voor het eerst in Lochem een NTTO (Nederlandse Trekker Trek Organisatie) ‘trekkertrek’ wedstrijd verreden. Het was een bloedhete dag en bij de zwembaden in de regio werden alle bezoekersaantallen records met glans verbroken! Al deze mensen kwamen niet naar ons evenement… dus werd er heel diep nagedacht of dit wel een vervolg zou gaan krijgen. Dit was ook één van de redenen dat er in 1983 geen wedstrijd werd georganiseerd.

Gerrit Esselink was in 1983 een half jaar aan het reizen door Amerika en zag daar “avondwedstrijden”. Hij zag wel mogelijkheden om dit in Nederland te introduceren en zo is het gegaan. Lochem was de eerste organisatie met een avondwedstrijd, hetgeen een succesformule bleek te zijn.
De Lochemse organisatie is toonaangevend, dat blijkt wel uit het feit dat zij enkele malen de titel ‘Organisator van het jaar’ in ontvangst mochten nemen van de NTTO (nu de Nederlandse Truck en Tractorpulling Organisatie genaamd). Ook is Lochem als eerste organisatie opgenomen in de zogenaamde Hall of Fame van de NTTO. Dit vanwege het vernieuwende karakter voor de tractorpullingsport in Nederland.

Kenmerkend voor tractorpulling in Lochem is de goede sfeer en de gezelligheid die in de Lochemse wedstrijdarena heerst. Wat te denken van de jaarlijkse ‘wave’ en het toejuichen van de prijswinnaars tijdens de rondrit.

In de loop der jaren is er veel gebeurd, zoals Johanna Herlevi die landde met een helikopter midden op de baan, Quinty Ristie op een MF tractor, Tante Rikie van Jovink & de Voederbietels als openings-nummer, maar ook stuntvliegers en het altijd aantrekkelijk vuurwerk waar heel Lochem voor naar Barchem fietste.
Een evenement kan niet zonder haar vrijwilligers voor de voorbereiding en organisatie, het opbouwen en afbreken en de ontelbare taken op de wedstrijddag zelf. We zijn dan ook trots op al deze mensen die ons helpen en daar zelfs hun vakantieplannen op afstemmen. Enkele van onze vrijwilligers zijn er al vanaf het begin af aan bij. Hulde!

Tractorpulling Lochem, “altijd weer bijzonder…..”

Menu